Kiełbasa Lisiecka
Produkt bezglutenowy
Kiełbasa Lisiecka to produkt ze starannie wyselekcjonowanych kawałków szynki oraz schabu. Specjalna technika wędzenia nadaje jej lśniącą, ciemnobrązową barwę. Odznacza się doskonałym smakiem i zapachem. Dominuje w niej smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli. Zapach jest swoisty dla kiełbasy czysto wieprzowej.
Dowód pochodzenia:
Kiełbasa Lisiecka została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne, co oznacza, że nazwa ta może być wykorzystywana wyłącznie do znakowania kiełbasy spełniającej wymagania specyfikacji oraz produkowanej na obszarze gminy Czernichów i Liszki, powiat krakowski, województwo małopolskie, Polska.
Produkty, których nazwy zostały wpisane do rejestru nazw chronionych i chronionych oznaczeń geograficznych podlegają systematycznej kontroli IHARS, która gwarantuje, że produkt ten jest najwyższej jakości i posiada certyfikat, który jest gwarantem oryginalności kiełbasy lisieckiej.
Kiełbasa Wiejska z Galaretka z Nowej Wsi Szlacheckiej
Produkt bezglutenowy
Wśród wielu specjałów firmy jest między innymi „kiełbasę Wiejską z Galaretką z Nowej Wsi Szlacheckiej”. Kiełbasę wyrabia się z mięsa ze świeżo ubitego zwierzęcia, po wystudzeniu i wydzieleniu elementów. Podstawę produkcji kiełbasy stanowiła głównie łopatka, karczek oraz fragmenty szynki oraz trochę mięsa wołowego.
Kiełbasę wyróżnia specyficzny smak i zapach oraz charakterystyczna galaretka, gromadząca się w załamaniach wianków.
Receptura oparta jest na lokalnej, wielopokoleniowej technologii wytwarzania wynikającej z wieloletnich tradycji masarskich.
Produkt ten swoja wyjątkowość zawdzięcza niezmiennej recepturze oraz wysokiej jakości.
Dowód pochodzenia:
„Kiełbasa Wiejska z Galaretką Z Nowej Wsi Szlacheckiej” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i oznaczona znakiem: Produkt Tradycyjny z Małopolski. Znak ten dotyczy tylko produktów tradycyjnych, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości związane są z pochodzeniem z obszaru geograficznego Województwa Małopolskiego.
Kiełbasa Wiejska
Produkt bezglutenowy
Jest to absolutnie kiełbasa polska, tradycyjna wyrabiana ze średnio rozdrobnionych kawałków mięsa wieprzowego i wołowego. Wędzona, a następnie pieczona w tradycyjnej wędzarni dymem o wysokiej temperaturze uzyskiwanej z drzewa bukowego lub olchy, w jelicie naturalnym. Odpowiednia receptura używana od wielu pokoleń i stosowanie naturalnych przypraw nadaje tej wędlinie walory tradycyjnej, wędzonej kiełbasy swojskiej.
Kiełbasa Wieprzowo-Cielęca
Produkt bezglutenowy
Wyrabiana według pilnie strzeżonej receptury ma doskonały, delikatny smak. Wykonana z chudego mięsa wieprzowego i cielęcego z dodatkiem naturalnych przypraw. Wędzenie olchowo - bukowym drewnem nadaje jej złocistą barwę oraz nutę tradycji. Produkt zachwycający niejedno delikatne podniebienie.
Kiełbasa Wiejska Extra
Produkt bezglutenowy
Ten wyrób jest specjalnością Zakładu, której receptura została oparta na tradycji wyrobu tej kiełbasy przez masarzy od wielu pokoleń, którzy przekazywali swoje umiejętności i doświadczenie członkom rodziny. Kiełbasa ta charakteryzuje się niepowtarzalnym aromatem, a dodatkowym atutem jest galaretka znajdująca się w zakolach pęt kiełbasy, co powoduje, że uzyskany smak tego wyrobu jest wyjątkowy. Oczywiście do wyrobu tego specjału stosuje się mięso wyselekcjonowane z półtusz wieprzowych i przyprawy.
Kiełbasa Schabowa Tradycyjna
Produkt bezglutenowy
Produkowana jest według starej, regionalnej receptury ze starannie dobranego mięsa ze schabu. Sól z niewielkim dodatkiem soli peklującej jest jedynym konserwantem. Jej łupka to jelito naturalne lekko pomarszczone o barwie ciemno brązowej, w dotyku mało elastyczna, łamie się z charakterystycznym trzaskiem. Długo wędzona dwoma rodzajami drewna, które nadają jej niespotykany smak i aromat.
Kiełbasa Drobiowa
Produkt bezglutenowy
Wyśmienita kiełbasa wyrabiana z najlepszej jakości filetów z indyka, doprawiona unikalną mieszanką przypraw naturalnych. Specjalna, staropolska technika wędzenia nadaje jej piękny i lśniący kolor oraz znakomity zapach i smak. Jest doskonałą propozycją dla klientów będących na diecie.
Kiełbasa Dębicka
Wędlina wyprodukowana ze starannie wyselekcjonowanych kawałków chudego mięsa wieprzowego. Odpowiednio dobrane przyprawy naturalne oraz ich specyficzny skład stanowią o uzyskaniu szlachetnego zapachu i wysublimowanego smaku. Kiełbasa ta nie jest poddawana procesowi wędzenia dymem, lecz parzona w odpowiednio wysokiej temperaturze, co stanowi o wyrobie oryginalnym dla osób nie mogących spożywać wyrobów wędzonych w opalanych drewnem wędzarniach.
Krakowska Podsuszana
Kiełbasa wyprodukowana ze słusznych kawałków szynki wieprzowej oraz farszu z mięsa wieprzowego. Wędzona, a następnie specjalnie podsuszana w wędzarni co sprawia, że długo utrzymuje świeżość. Aromat i smak tradycyjnej krakowskiej kiełbasy został zachowany dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych przypraw naturalnych.
Krakowska Sucha
Bardzo bogato przyprawiona kiełbasa z najlepszych kawałków mięsa wieprzowego i wołowego.. Po delikatnym uwędzeniu poddawana jest procesowi suszenia. Niepowtarzalny smak i aromat!
Szynkowa Płatka
Tradycyjna, staropolska kiełbasa, wyprodukowana ze starannie wyselekcjonowanych grubo krojonych kawałków chudego, wieprzowego mięsa. Odpowiednio dobrane przyprawy nadają jej specyficzny, szlachetny zapach i smak. Polecana szczególnie do robienia pysznych kanapek, które zachwycą każdego.
Kiełbasa Małopolska
Mięso używane do produkcji tej kiełbasy musi być najwyższej jakości z niewielką ilością przypraw naturalnych zastosowanych w odpowiedniej kompozycji. Kiełbasa ta ma swoich wielu zwolenników o wysublimowanych podniebieniach pamiętających smak kiełbasy Małopolskiej od wielu lat. Udaje nam się zaspokajać gusty smakoszów tej kiełbasy.
Kiełbasa Zwyczajna
Tradycyjna, wyprodukowana ze średnio rozdrobnionych kawałków mięsa wieprzowego i wołowego. Doskonale nadaje się na wiosenne grillowanie. Starannie dobrane przyprawy nadają jej specyficzny smak, a świeżo zmielony pieprz dodaje jej nutkę pikanterii.
Kiełbasa Głogowska
Kiełbasa z mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego. Unikalna kompozycja naturalnych przypraw nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na gorąco.
Kiełbasa Śląska
Kiełbasa wieprzowa, wędzona w tradycyjnej wędzarni co nadaje jej ciemno złocisty odcień. Naturalne przyprawy nadają jej doskonały smak, dodatkowo zyskuje na walorach podana na gorąco.
Kiełbasa Myśliwska
Kiełbasa przygotowana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego i wołowego. Bogato przyprawiona z dominacją pieprzu, czosnku i jałowca.. Wędzona w tradycyjnych wędzarniach opalanych drzewem bukowym i olchowym.
Kiełbasa Złocista z Liszek
Kiełbasa wyprodukowana ze średnio rozdrobnionych kawałków mięsa wieprzowego. Doskonale nadaje się na grillowanie. Fantastycznie doprawiona. Wspaniały smak.
Kiełbasa Pałacowa z Filetem
Kiełbasa z odpowiednio dobranego mięsa drobiowego i wieprzowego. Charakteryzuje się niezwykle delikatnym, subtelnym smakiem i aromatem.
Kiełbasa Góralska Krucha
Składnikami używanymi przy produkcji tej kiełbasy jest mięso wieprzowe wysokiej jakości oraz wyselekcjonowane naturalne przyprawy, które nadają tej wędlinie odpowiedni smak i zapach, a równocześnie stanowią o kruchości tego wyrobu.
Kabanos z Liszek
Produkowany jest według starej, regionalnej receptury. Długo wędzony w wędzarni, opalanej wyłącznie drewnem dzięki czemu uzyskuje piękny, ciemnobrązowy kolor. Jest naprawdę wspaniały w smaku. Jego łupka to naturalne jelito baranie. W dotyku jest mało elastyczny, łamie się z charakterystycznym trzaskiem. Wytwarzany bez konserwantów, zatem im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejszy.
Kiełbaski z Liszek Wędzone
Stare, regionalne receptury charakteryzujące - ,, niepowtarzalność". Dlatego też, aby uzyskać wyrób o takich właściwościach wyprodukowaliśmy kiełbaski, które spełniają ten warunek.
Dobór odpowiednio wysokiej klasy mięsa wieprzowego, przypraw naturalnych oraz proces produkcji dało tak znakomite efekty.
Kabanos Wieprzowo - Cielęcy
Do produkcji tego rodzaju wędliny, jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje się mięso wieprzowe i cielęce I kategorii. Odpowiednio dobrane naturalne przyprawy oraz sposób wędzenia dymem bukowo – olchowym sprawiają, że są to pachnące, chrupiące i doskonale wysuszone kiełbaski. Długotrwałe leżakowanie tej wędliny nie powoduje zmiany jakości, smaku i wyglądu tego znakomitego i bardzo smacznego produktu.